Δήμητρα Τριανταφύλλου

Η Δήμητρα Τριανταφύλλου είναι καθηγήτρια βιολιού στο Ωδείο #Ρυθμοί.

Γεννημένη  το  1986  σε  μουσική  οικογένεια,  η  Δήμητρα  Τριανταφύλλου πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού σε ηλικία 9 ετών με δάσκαλό της τον Βασίλη Παπά. Αποφοίτησε από το ωδείο “Νίκος Σκαλκώτας” στην τάξη της Ν. Πατρικίδου με άριστα παμψηφεί και Ά  βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους S.Kravtchenko, V.Szabadi, G. Zhislin, H. Zack, L. Dinca και M. Martin.

Εμφανίστηκε ως σολίστ σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως το φεστιβάλ κλασσικής και σύγχρονης μουσικής στο Livorno της Ιταλίας, το φεστιβάλ Κυκλάδων και στο Kesthey της Ουγγαρίας. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 15 ετών με την ορχήστρα “Σολίστες της Πάτρας” υπό την διεύθυνση του Saulius  Sondeckis.  Συνέχισε  τις  εμφανίσεις  ως σολίστ με την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Α. Τσελίκα, την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό  την διεύθυνση του Γ. Παπαδόπουλου, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων με την Ά εκτέλεση του έργου “Micrography” του  Ν. Καραγιάννη υπό την  διεύθυνση  του  Α. Συμεωνίδη και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύοντας το κοντσερτίνο για βιολί και έντεκα ξύλινα πνευστά του Λ. Ζώρα σε Ά εκτέλεση με την Κ.Ο.Α. υπό την διεύθυνση του Α. Συμεωνίδη.

Από το 2003 μέχρι και το 2012  ήταν μέλος της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους σολίστ (Itzhak Perlman, Yefim Bronfman, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Khatia Buniatishvili, Bernarda Fink,  Jian Wang, Vinde Frang)  και διευθυντές ορχήστρας (Bernhard Haitink, Sir John Eliot Gardiner, Gianandrea Noseda, Sir Colin Davis, Paavo Järvi, Vladimir Ashkenazy, Yan Pascal  Tortelier) στις διασημότερες αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής (Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Boston Symphony Hall). Διετέλεσε εξάρχουσα στην ορχήστρα νέων της  Ε.Ρ.Τ. Ήταν καθηγήτρια στην παλαιστινιακή Ορχήστρα Νέων. Ήταν έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της ορχήστρας Musica Atenea και της Εθνικής Ορχήστρας της Παλαιστίνης.

Από το 2009-2019 ήταν κορυφαία Ά επί συμβάσει στα δεύτερα βιολιά καθώς και μέλος των Ά βιολιών της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Από το 2019 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 

Από το 2012-2018 ήταν μέλος του Galan Trio μαζί με την Μαρίνα Κολοβού και τον Πέτρο Μπούρα. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα , Ισπανία και την Κίνα. Πολλοί έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους στο Galan Trio. Μεγάλη στιγμή για το τρίο ήταν η έκδοση του «Secret Dancing» του H.Weiss από τις εκδόσεις Schott. Με το τρίο έχουν ηχογραφήσει C.D. με τον τίτλο “Switch”.

Μαθητές της έχουν πάρει βραβεία σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς καθώς και θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και ορχήστρες. Διδάσκει στο ωδείο “Ρυθμοί” από τον Σεπτέμβρη του 2017 και στο παράρτημα Κυψέλης του Αττικού Ωδείου.