Ελένη Τσούτσια – Λουλάκη

Η Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, είναι μουσικοπαιδαγωγός.

Η Ελένη Τσούτσια – Λουλάκη διδάσκει στα τμήματα Προπαιδείας, προθεωρίας και θεωρίας καθώς και πιάνο στο Ωδείο #Ρυθμοί.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, και φλάουτο με ράμφος στο Ωδείο Kodály. Παρακολούθησε για δύο χρόνια Μουσικοκινητική Αγωγή Ορφ, στο τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Καρλ Ορφ στη Σχολή Μωραΐτη. Ειδικεύτηκε στα παιδαγωγικά της μουσικής, σπουδάζοντας στο τμήμα «Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης στη Διεύθυνση Χορωδίας και στο Μουσικοπαιδαγωγικό Σύστημα Kodály», στο Ωδείο Kodály.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών εξειδικευμένης επιμόρφωσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο «Μουσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία», «Παιδαγωγική του πιάνου και Σύγχρονες προσεγγίσεις» καθώς και στο «Ειδική Καλλιτεχνική Αγωγή σε Εκπαιδευτικές Δομές & Χώρους Πολιτιστικής Αναφοράς» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών της μουσικής, Ορφ, Κόνταλυ και Νταλκρόζ, αλλά και παιδαγωγικών της διδασκαλίας του πιάνου.

Έχει ολοκληρώσει τους κύκλους σεμιναρίων “Παραμυθέομαι” με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία και θέατρο.

Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια σαν εισηγήτρια και αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά μουσικοπαιδαγωγικά, με ερευνητικό ενδιαφέρον το λαϊκό πολιτισμό και τη διδασκαλία του μέσω της μουσικής καθώς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού. Από τον Οκτώβριο του 2022 συνεργάζεται με το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στο Εξειδικευμένο Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα: «Μουσική Παιδαγωγική: Επαγγελματική Ανάπτυξη και Δεξιότητες σε σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα» διδάσκοντας το μάθημα της «Μουσικής Λαογραφίας».

Υπήρξε αρχισυντάκτρια του θεατρικού περιοδικού «Εκκύκλημα», του περιοδικού του Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Καρλ Ορφ «Ρυθμοί» και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της «Μουσικής σε 1η Βαθμίδα».

Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου μουσικής για την Α΄ και Β΄ δημοτικού (ΟΕΔΒ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική… οι Παιχνιδιάτορες της Φλογέρας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το βιβλίο της για το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων «οι Παιχνιδιάτορες και Λαλητάδες», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Eπίσης πρόσφατα εκδόθηκαν οι καρτέλες της αξιών και μέτρων, (μουσικοπαιδαγωγικό υλικό) από τις εκδόσεις Νικολαΐδη.

Συνεργάζεται με την θεατρική Ομάδα «Μικρός Νότος», στην έρευνα, επιλογή και επιμέλεια του λαογραφικού υλικού που χρησιμοποιούν στις παραστάσεις τους και συγκεκριμένα στους «12 μήνες».

Δίδαξε για πολλά χρόνια σε νηπιαγωγεία (Μ. Αργύρη, Μεταξά κ.α.) σχολεία (Σχ. Αηδονοπούλου, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου κ.α.) και Ωδεία (Ωδείο Kodály, Ωδείο Tiegerman, Ωδείο Νικοτιάν κ.α.) τα μαθήματα της Μουσικής προπαιδείας, πιάνο, φλάουτο με ράμφος και θεωρητικά Ευρωπαϊκής μουσικής.

Ειδικεύεται στη διδασκαλία του πιάνου σε μικρές ηλικίες και μαθητές της έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.

Το 2017 ίδρυσε το Ωδείο «#Ρυθμοί», με στόχο να δημιουργήσει μια ζωντανή μουσική κοινότητα, ένα δημιουργικό χώρο τέχνης, ένα πολύπλευρο εργαστήρι πολιτισμού.

Δείτε επίσης:

https://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/eleni-tsoutsia-loulaki-gyro-gyro-mines/

https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/7531_paihnidiatores-kai-lalitades

https://mspv.primarymusic.gr/mspv/images/stories/VOL1.pdf