Μικρή ιστορία των #Ρυθμών

Το καλοκαίρι του 2017 πήραμε την απόφαση. Και με βήμα γοργό, και πάνω απ’ όλα ρυθμικό, αρχίσαμε τις ετοιμασίες για το δικό μας Ωδείο. Φτιάξαμε λοιπόν ένα χώρο φιλικό, φωτεινό και φιλόξενο. Γεμίσαμε την βεράντα μας λουλούδια και φυτά, χρώματα και μυρωδιές, σε ένα μέρος που γονείς και καθηγητές μπορούν να απολαύσουν στα διαλείμματά τους ή τις αναμονές.

Σύντομα αποκτήσαμε  μαθητές, γελαστά παιδιά που έγιναν φίλοι μεταξύ τους, που αγάπησαν τη μουσική και τον χώρο μας. Κάναμε κι εγκαίνια, και ήρθαν πρώτοι οι φίλοι μας, να αφηγηθούν ιστορίες, να παίξουν μουσικές, αλλά και να γιορτάσουν μαζί μας τη χαρά μας. Γρήγορα ήρθε η ώρα και για την πρώτη μας συναυλία, οργανώσαμε δημιουργικά εργαστήρια στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, φιλοξενήσαμε ή διοργανώσαμε εμείς σεμινάρια για καθηγητές μουσικής, βραδιές αφήγησης παραμυθιών και παιδικού θεάτρου, σεμινάρια δημιουργικής γραφής  και απολαύσαμε όλοι μαζί τα παιδιά μας στη μεγάλη μας τελική συναυλία στο τέλος της χρονιάς. Εκείνο το πρώτο καλοκαίρι, δειλά οργανώσαμε και το 1ο summer camp.

Ούτε που καταλάβαμε πότε έφτασε ο δεύτερος χρόνος. Οι μαθητές μας έφεραν τους φίλους τους, το Ωδείο μας άρχισε να γίνεται γνωστό κι έτσι φτιάξαμε σιγά-σιγά μουσικά σύνολα, η χορωδία μας ανέβασε μιούζικαλ, το παίξαμε σε θέατρο που γέμισε με γονείς, φίλους, γνωστούς και γνωστούς των γνωστών. Ήρθαν ακόμα και από τις ειδήσεις της ΕΡΤ! Ναι, ναι, γίναμε διάσημοι. Παιδιά μας πέρασαν στα Μουσικά Γυμνάσια και στα Μουσικά Πανεπιστήμια, μαθητές μας πήραν μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς και βραβεύτηκαν, συνεχίσαμε να διοργανώνουμε σεμινάρια για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μας αλλά και για την διαρκή επιμόρφωση των καθηγητών μας. Διοργανώσαμε δύο μεγάλες συναυλίες -Χριστουγέννων και Θερινή – στην Βιβλιοθήκη των Φίλων Μουσικής του Μ.Μ.Α. Κάναμε το 2ο  πολύ επιτυχημένο summer camp, το θερινό μουσικό σχολείο μας.   

Την τρίτη χρονιά ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό σχεδιάζοντας  και πάλι σεμινάρια, παραστάσεις μουσικοθεατρικές και κουκλοθεάτρου στο Ωδείο, κάναμε την καθιερωμένη πια μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία μας στο Μ.Μ.Α. και ξεκινήσαμε πρόβες για το καινούριο  μας μιούζικαλ. Εφτά από τα παιδιά του Ωδείου μας ξεκίνησαν προετοιμασία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, για Πανελλήνιους Διαγωνισμούς. Είχαμε κανονίσει επίσης δυο μοναδικές παρουσιάσεις για τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν από την musicArte που θα μας επισκέπτονταν στο Ωδείο την άνοιξη.  

Και ξαφνικά, στις 11 Μαρτίου όλα πάγωσαν. Τα Ωδεία έμειναν κλειστά για τρεισήμισι μήνες. Προσπαθήσαμε να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές μας, να τους ακούμε συχνά και να τους εξελίσσουμε μέσω Skype, Zoom, Messenger και ό,τι άλλο υπάρχει (όχι, δε χρησιμοποιήσαμε σήματα καπνού). Στέλναμε μουσικές , βιντεάκια και δραστηριότητες στα μικρότερα παιδιά μας. Προτείναμε βιβλία, αφηγήσεις, παραστάσεις. Άλλοτε εύκολα κι άλλοτε δύσκολα, η ζωή στο Ωδείο συνεχίστηκε.

Στην διάρκεια της καραντίνας, ο Δημήτρης Μπουζάνης με τα παιδιά του της χορωδίας, έφτιαξαν έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό. Τον ονόμασαν R.M.T. radio, (Rythmoi Musical Team)  και έπαιζαν σχεδόν καθημερινά. Αυτό έδεσε τα παιδιά μας ακόμα περισσότερο. Άρχισαν να ψάχνουν πληροφορίες πριν παίξουν ένα τραγούδι, βάλθηκαν να προετοιμάζονται πριν από κάθε εκπομπή κι αν τους ακούσετε τώρα, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό ήταν όλο αυτό. Όταν ανοίξαμε και πάλι, στα μέσα Μαΐου, ο R.M.T. radio  έπαιζε εκπομπές κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 7.00-10.00 μμ, μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Εννοείται πως και αυτό το διάστημα ο σταθμός μας είναι on air.   

Τέλος Ιουνίου καταφέραμε να κάνουμε προαγωγικές εξετάσεις και μάλιστα δώσαμε και τα πρώτα μας διπλώματα, ένα δίπλωμα στο βιολί και ένα στην κιθάρα.  Όμως, η πανδημία είχε παγώσει τα σχέδιά μας για το μιούζικαλ, η χρονιά τέλειωσε λίγο άδοξα, χωρίς συναυλίες μα με την υπόσχεση να ξαναφέρουμε γρήγορα την μουσική εκεί που της πρέπει: στις αίθουσες και να την μοιραστούμε με όσους την αγαπούν.                                            

Η τέταρτη χρονιά μας λοιπόν, ξεκίνησε δυναμικά. Ξαναβρεθήκαμε όλοι στο Ωδείο με χαρά, φορώντας μάσκες και βάζοντας όλη μέρα αντισηπτικά, με ανοιχτά παράθυρα και τις καρδιές μας ανυπόμονες να γίνουν όλα σε κανονικούς ρυθμούς. Τέλη Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν οι  πρώτες μας κατατακτήριες εξετάσεις. Συνολικά, έδωσαν εξετάσεις εννέα παιδιά- για την Σχολή του πιάνου, της κιθάρας, του κλαρινέτου, του κόρνου και του βιολιού. Όλα τους πήγαν θαυμάσια, πέρασαν στις τάξεις που ήθελαν- κάποια και σε ψηλότερες – κι εμείς χαμογελάσαμε με περηφάνια. Είχαμε καταπληκτικές επιτροπές, οι καθηγητές κουβέντιασαν με όλα τα παιδιά, τους συμβούλεψαν και τους παρότρυναν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, είχαμε επίσης το 1ο τετραήμερο masterclass Μουσικής Δωματίου, Βιολοντσέλου και Κοντραμπάσου. Με μάσκες φυσικά, αποστάσεις και όλες τις προφυλάξεις. Δειλά δειλά, δύο νεαρές βιολοντσελίστριες, ένα ντούο – βιολί και πιάνο – και ένα πιάνο τρίο, πήραν μέρος στο masterclass της Λουκίας Λουλάκη. Δύο κοντραμπασίστες δούλεψαν επίσης με τον  Damián Posse. Για τέσσερις μέρες η μουσική γέμισε το Ωδείο μας, αρκετοί φίλοι μουσικοί ήρθαν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που γινόντουσαν παράλληλα και όλοι έφυγαν με την επιθυμία να ανανεώσουν σύντομα το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση.

Είχαμε οργανώσει κι άλλα πολλά. Η χορωδία θα ξανάρχιζε τις πρόβες της σε ένα νοικιασμένο χώρο, ευρύχωρο και φιλόξενο, ώστε τα παιδιά με ασφάλεια να έπιαναν το νήμα από κει που το άφησαν και να ανέβαζαν το μιούζικαλ που από πέρυσι προετοίμαζαν. Είχαμε επίσης σχεδιάσει, οργανώσει κι ανακοινώσει ένα μονοετή κύκλο σεμιναρίων μουσικοπαιδαγωγικού χαρακτήρα, για καθηγητές ωδείων. Καταφέραμε και μαζέψαμε μια εκπληκτική ομάδα εισηγητών. Αλλά φευ!

Και πάλι όλα πάγωσαν στις 3 Νοεμβρίου με Κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας.

Για να δούμε λοιπόν, είμαστε όλοι σε αναμονή, αλλά δραστήριοι και δημιουργικοί πάντα. Άλλωστε, η τέχνη είναι το καλύτερο γιατρικό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μακάρι να είμαστε όλοι καλά και σύντομα να ανταμώσουμε από κοντά, να φτιάξουμε μουσικές μαζί, όπως ξέρουμε!

Υ.Γ. Όπως καταλάβατε, στην 1η καραντίνα φτιάξαμε ραδιοφωνικό σταθμό και στην 2η ιστοσελίδα!

Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη