Δημήτρης Μπουζάνης

Δημήτρης Μπουζάνης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής  του Ωδείου #Ρυθμοί, καθηγητής Διεύθυνσης Χορωδίας, θεωρητικών και πιάνου και φυσικά, είναι ο Μαέστρος της  Παιδικής μας Χορωδίας.

Ο Δ. Μπουζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1986.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Ουγγαρία με υποτροφία του ινστιτούτου Kodály και αποφοίτησε με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Παιδαγωγικά της Μουσικής και στη Διεύθυνση Χορωδίας, στο Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt το 1989.

Στην τριετία που ακολούθησε διετέλεσε λέκτορας μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1992 συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου το 1996 αποφοίτησε με δίπλωμα διεύθυνσης χορωδίας.                                               Έχει διατελέσει βοηθός μαέστρου (Hans Martin Schneidt) στην Bach Chor του Μονάχου και μόνιμος μαέστρος με την χορωδία ars musica και την συμφωνική ορχήστρα του Μονάχου. To 2000 κατέκτησε το Α΄ βραβείο καλύτερου μαέστρου στο διαγωνισμό Hessen Chorwettbewerb και τιμήθηκε με το βραβείο “ Händel Ring “ στην τελετή λήξης του Bach Festival στο Schwerin για την πρώτη εκτέλεση της Missa Brevis του Janos Vaida, με την χορωδία ars musica chor.   

Τα χρόνια μεταξύ 2005 και 2013 διετέλεσε διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ.

Σήμερα διδάσκει διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Αθηνών και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Ρυθμοί. Διευθύνει τη Χορωδία MUSICA (Χορωδία του ΣΦΜ) και τη Χορωδία του Ομίλου ΟΤΕ Αθηνών, με τις οποίες συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές στο ΜΜΑ, στο Ηρώδειο, στο ΚΠΙΣΝ και σε άλλους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στην πολυετή καριέρα του έχει αναλάβει την εκτέλεση έργων σε όλο το φάσμα του χορωδιακού ρεπερτορίου, με πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Διακρίνεται για το ενδιαφέρον και τη γνώση του για το σύγχρονο χορωδιακό τραγούδι και αναζητά τρόπους επαναπροσδιορισμού της θέσης της χορωδίας στο κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, εξερευνά εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του κοινού μέσω διαδραστικών, αμιγώς χορωδιακών παραστάσεων. Το τελευταίο του εγχείρημα, σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί το project ‘IμChor’ που εμπνεύστηκε και παρουσιάζει σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους με τη Χορωδία του Ομίλου ΟΤΕ Αθηνών.

Επίσης ασχολείται και με την φωνητική διδασκαλία σε διάφορα μιούζικαλ στη Γερμανία (West side story, Porgy and Bess) και στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια σε συνεργασία με την Θ.Μαρσέλου.