Το ωδείο μας προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την παραδοσιακή μας μουσική. Πιστεύουμε πως τα παιδιά μας, πρώτα πρέπει να «μιλήσουν» τη μητρική μουσική τους γλώσσα και μετά τις άλλες και έτσι σκεφτόμαστε και βαδίζουμε στα τμήματα της Μουσικής μας Προπαιδείας. Η Ελληνική Μουσική Παράδοση, τόσο πλούσια στο υλικό της, είναι ζωντανή, έρχεται και από άλλους τόπους και ενσωματώνεται αβίαστα στη σημερινή εποχή.
Νοιαζόμαστε για την καλλιτεχνική της αξία, για την ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού και γι’αυτό στηρίζουμε τη διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων με μαθήματα ατομικά ή ομαδικά. Οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα με τα μεθοδολογικά εργαλεία που τους παρέχονται, με τη συζήτηση και έρευνα των καθηγητών τους, να γνωρίσουν, να εμβαθύνουν και να ερμηνεύσουν τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις του τόπου μας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των περιοχών.
Η Ελληνική παραδοσιακή μουσική έχει ρίζες στην βυζαντινή περίοδο αλλά και στην αρχαιότητα. Το δημοτικό τραγούδι συνόδευε πάντα τη ζωή των ανθρώπων, από την γέννηση μέχρι τον θάνατο. Όλη η ζωή, η απλή καθημερινότητα, η δουλειά, η χαρά, ο πόνος, η ξενιτιά, τα γλέντια, η γέννηση, ο θάνατος, όλα γινόντουσαν τραγούδι.
Τον τομέα της παραδοσιακής μουσικής διευθύνει η Δάφνη Μπινιάρη, απόφοιτος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής των Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στο κανονάκι.
Βυζαντινή μουσική διδάσκει η Λουκία Κωνσταντάτου.
Εξωτερικοί συνεργάτες του Ωδείου διδάσκουν ούτι, κρητική και ποντιακή λύρα, μαντολίνο, παραδοσιακά κρουστά, λαούτο και παραδοσιακό βιολί.