Η Σμαρώ Γρηγοριάδου είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια και καθηγήτρια κιθάρας στο Ωδείο #Ρυθμοί.
ΣΜΑΡΩ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ, σολίστ κιθάρας/συνθέτις
Η Σμαρώ Γρηγοριάδου επιχειρεί έναν επαναπροσδιορισμό του ήχου και της τεχνικής της κλασικής κιθάρας και των μεταγραφών της, μέσα από την καινοτόμο προσέγγιση “Reinventing guitar” – “Επανεφευρίσκοντας την κιθάρα” που εισήγαγε το 2009 αξιοποιώντας όργανα, χορδές, συνδυασμούς χορδισμάτων και κατασκευαστικές εφαρμογές της Αισθητικής Κερτσόπουλου. Η σολιστική και παιδαγωγική της δράση έχουν λάβει ενθουσιώδη παγκόσμια υποδοχή. Όπως ανέφερε ο Αμερικάνος κριτικός Raymond Tuttle “…η βούλησή της να βρει νέο δρόμο έκφρασης και να επανεμψυχώσει τη μουσική χωρίς η καινοτομία να γίνεται αυτοσκοπός, παραπέμπει σε μουσικούς όπως οι Horowitz, Gould, Landowska.” (Fanfare, Nov/Dec 2012.)
Σπούδασε κιθάρα στην Αθήνα και το Λονδίνο (ως υπότροφος του Royal College of Music) με τους Γιώργο Κερτσόπουλo, Paul Galbraith, Roberto Aussel, Jesus Castro-Balbi, Carlos Bonnel, μουσική σύνθεση με τους Γιώργο Σιωρά, Θεόδωρο Αντωνίου, Ντίνο Κωνσταντινίδη και μουσική ερμηνεία με τον Γιώργο Χατζηνίκο.
Σπούδασε επίσης Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ Αθήνας.
Εμφανίστηκε ως σολίστ ή σε συνεργασία με ορχήστρες και σύνολα δωματίου στην Ευρώπη, Ρωσία, Αυστραλία, ΗΠΑ και Κίνα. Ως συνθέτις μελετά την ηχητικότητα του αρχαίου δράματος και την διαχρονική ασματική παράδοση, διαμορφώνοντας το συνθετικό της ιδίωμα πάνω στην αφαίρεση, την πρωταρχικότητα, την ενεργειακή εναλλαγή, τη μικρομονοφωνία. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία ερμηνείας και σύνθεσης. Έργα της έχουν ευρύτατα παρουσιαστεί από τα ensembles σύγχρονης μουσικής ALEA III (Boston), Octandre (Bologna), Helsinki Chamber Ensemble, Open Source Guitars (Trossingen). Αναθέσεις έργων της έχουν γίνει από οργανισμούς όπως η Biennale Rome, το Trossingen University of Music, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, και άλλοι. Διδάσκει σε κιθαριστικά σεμινάρια και μουσικά διαδραστικά workshops σε όλον τον κόσμο με τίτλο «Περιεκτική Ερμηνεία και Λειτουργική Τεχνική». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Τα τέσσερα κιθαριστικά της άλμπουμ από την αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία DELOS (A Healing Fire, El Alep, Reinventing guitar, Volumes Ι και ΙΙ,) χαιρετίστηκαν ως “εκδόσεις που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας της κιθάρας” (Ταμβάκος, Jazz&Jazz, Οκτ. 2009). Το πρόσφατο άλμπουμ της Sequences (AN-ART RECORDS AAAR006) περιλαμβάνει πρωτότυπες κιθαριστικές συνθέσεις του Νίκου Αθανασάκη σε πρώτη εκτέλεση.