Λουκία Λουλάκη

Η Λουκία Λουλάκη είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου και Μουσικής Δωματίου στο Ωδείο #Ρυθμοί.

Σπουδές                         

Η Λουκία Λουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και ξεκίνησε βιολοντσέλο στα εφτά της χρόνια. Στα 16 της αποφοίτησε με δίπλωμα, από το Ωδείο Αθηνών, με άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και την ύψιστη τιμητική διάκριση του Ωδείου Αθηνών, το  χρυσό μετάλλιο Α. και Ι. Συγγρού. 

Από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, υπήρξε τακτική μαθήτρια της Natalia Gutman στην Ακαδημία Scuola di Musica di Fiesole στη Φλωρεντία, όπου τα τελευταία δύο χρόνια σπούδασε με  υποτροφία του Ιδρύματος «Mundo en Harmonia». («Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ», 2008, Μ.Μ.Α) Μελέτησε επίσης με την Marianne Chen και την Elizabeth Wilson.

Στα 18 της, έγινε δεκτή για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο βιολοντσέλο στο Vienna Konservatorium Privatuniversität, στην τάξη της Natalia Gutman, όπου  σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Ωνάση. Αποφοίτησε αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία και διάκριση.

Συνέχισε τις σπουδές της αποσπώντας ένα δεύτερο Master στην Μουσική Δωματίου, από την τάξη του J. Meissl, στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, με υποτροφία του Ιαπωνικού Ιδρύματος SYLFF αυτή την φορά (The Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) και τελείωσε με διάκριση και την υψηλότερη βαθμολογία.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes των: M. Kliegel, P. Nagy, M. Chen, W. E. Schmidt, N. Gutman, J.Meissl, P.Vernikov, M.Pressler, V. Vujic, H. Beyerle, P. Jüdt, E. Epstein, Quatuor Diotima και άλλων.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Τον Μάιο του 2008 ηχογράφησε το κοντσέρτο του Dvorak (Ε.Ρ.Τ., Β. Συμεωνίδης)  αλλά το ντεμπούτο της στο μεγάλο κοινό πραγματοποιήθηκε, στα δεκαέξι της, με  το 1ο κοντσέρτο του Shostakovich ως νέα σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του Σ. Τσιαλή, στο Μ.Μ.Α.   

Έχει παίξει ως σολίστ επίσης με τη Λυρική Σκηνή,  με την Ορχήστρα των Χρωμάτων,  με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την Orquesta  Ciudad de Granada, την Junge  Philharmonie Wien  και την Paneuropean Philharmonia Orchestra.

Μουσική Δωματίου

Η Λουκία Λουλάκη δραστηριοποιείται εξίσου ως σολίστ και ως μουσικός Δωματίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημιούργησε το πιάνο τρίο «Τρίο 92» με το οποίο συνεργάστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2016, παίζοντας σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης. (1ο βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Alpe Adria στην Ιταλία και 3ο βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Alcobaca  της Πορτογαλίας.)

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Selini. Από το 2018, το κουαρτέτο δίνει τακτικά συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως το 2ο βραβείο στον “Szymanowski International Music Competition” (Katowice, Πολωνία 2018) και το βραβείο Artis (Αυστρία).

Το κουαρτέτο Selini έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη μουσική σκηνή της Αυστρίας σε όλο τον κόσμο, μέσω του προγράμματος NASOM (New Austrian Sound Of Music). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2022.

Το κουαρτέτο δουλεύει υπό την καθοδήγηση του Hatto Beyerle (από το κουαρτέτο Alban Berg) αλλά και του J. Meissl (κουαρτέτο Artis) και έχει επίσης επιλεγεί ως ένα από τα ensembles της ECMA (European Chamber Music Academy), στην οποία δουλεύουν εντατικά με τους σπουδαιότερους μουσικούς στο χώρο της μουσικής δωματίου και δίνουν συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη.